Blog

Case: registreer alternatieve domeinnamen voor er iemand mee gaat lopen

Deel deze pagina
KBC Vindr

KBC doet hip en trendy

Je hebt de radioreclame van “KBC Vindr” waarschijnlijk al gehoord: een interessante service met een catchy domeinnaam. Alleen, ze waren vergeten het alternatief te registreren en dat leidt tot vervelende situaties.

KBC Vindr

De dienst noemt (als je hem uitspreekt) “KBC Vinder”, maar de dienst noemt eigenlijk “KBC Vindr”, zonder de “e” ertussen. Klinkt natuurlijk catchy en ook trendy, denk maar aan Tumblr, Dopplr of Flickr. KBC wil natuurlijk ook hip en trendy overkomen en lanceerde daarom “KBC Vindr” en de bijhorende domeinnaam www.kbcvindr.be, die ze mooi registreerden op 22 november 2018. 

Site gehackt?

Ikzelf mocht ondervinden dat het toch niet zo eenvoudig is om “KBC Vindr” te vinden. Ik was wel geïnteresseerd in de dienst en wilde de site dus zeker eens bezoeken. Je moet natuurlijk begrijpen dat ik de reclame enkel op de radio gehoord had en ik dus met de naam “kbc vinder” in mijn gedachten zat. Misschien ben ik niet zoals alle surfers maar ik typ nog wel eens een domeinnaam in, dus ik typte www.kbcvinder.be in. Spijtig genoeg kwam ik niet op de juiste site uit.

KBC Vindr

In eerste instantie dacht ik dat de website van KBC gehackt was, want het resultaat was niet direct wat ik ervan verwacht had. In plaats van op een mooie professionele website uit te komen, keek er mij een “kleine beschaafde Chincilla” in de ogen. Na een paar dagen bleek dat probleem nog steeds niet verholpen en gebruikte ik maar een Google zoekopdracht en toen merkte ik het: ik had een “e” te veel gebruikt in het webadres: www.kbcvinder.be ipv www.kbcvindr.be.

Een e-wereld van verschil

Ik ging dus kort even op onderzoek uit hoe het kwam dat ik op die rare website uitkwam. Blijkt dat KBC het nagelaten had om de alternatieve (maar logische) domeinnaam te registreren. Een flauwe grappenmaker was hen echter voor en had de domein opgekocht bij de lancering van hun campagne op 12 maart 2019.

Waarom doet men zoiets, vraag je je misschien af? Het kan gewoon zijn dat deze grappenmaker KBC even in hun hemd wilde zetten, maar de meest aannemelijke reden is geld. Iemand die een domeinnaam registreert is de enige eigenaar ervan en zonder zijn of haar toestemming kan de domeinnaam niet overgedragen worden aan een nieuwe eigenaar. Gerechtelijke stappen zijn niet eenvoudig, zeker niet als de andere website niets te maken heeft met de originele dienst (wat hier duidelijk het geval is).

DNS KBC Vindr
DNS KBC Vindr

Zorg er dus zeker voor dat alle logische varianten ook geregistreerd worden of je kan tegenkomen dat een concurrent of grapjas met een vrij gelijkende domeinnaam gaat lopen. Om die terug te krijgen zal je dan diep in de geldbuidel moeten tasten. 

Een verwittigd man is er twee waard!

Toch nog vragen?

Wens je ook een website te laten maken of zoek je technische ondersteuning bij je webproject?

Vraag je gratis websiteanalyse aan!

Brengt jouw website niet het rendement die je voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op je website achter?

Vraag dan nu je gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt je in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.