Trivali webdevelopment

Dns Belgium

Is een .com.be domainnaam een goed idee?

De laatste weken kregen we twee mails binnen van “register.com.be”, de zogenaamde organisatie die de domeinextensie .com.be beheert. Koopt u zo’n domeinnaam, dan hebt u in feite niets in handen.

Men promoot de extensie als een mogelijkheid als de .be extensie van uw domeinnaam niet meer beschikbaar is. In plaats van uwbedrijf.be koopt u dan uwbedrijf.com.be waarvoor u 29 EUR / jaar betaalt.

Domein naam

Hoe zit dat dan?

Mocht u reeds een domeinnaam hebben, dan is dit vermoedelijk www.uwbedrijf.be waar u gratis subdomeinen aan kan toevoegen zoals shop.uwbedrijf.be of extranet.uwbedrijf.be. Als u de registratie van www.uwbedrijf.be stopzet, dan zijn ook alle subdomeinen verdwenen. U betaalt dus enkel voor het “hoofddomein” en krijgt er de rest automatisch bij. Eigenlijk koopt u dus enkel het recht tot het gebruiken van een subdomein van www.com.be, aangekocht door een zekere mr. Orak uit Sint-Niklaas (u kan dit controleren op www.dns.be).

Laat u dus niet vangen aan deze nieuwe extensie: deze bestaat enkel virtueel en biedt u geen garantie dat u uw geld (én domeinnaam) niet kwijt bent. U bent ook geen eigenaar van deze domeinnaam en kan deze moeilijk claimen als er een probleem is.

De illusie doorprikt!

Er worden dus enkel gratis subdomeinen van www.com.be verkocht aan 29 EUR per jaar. Als de “organisatie” (een Limited naar Engels recht trouwens) een dispuut zou hebben met zijn hostingfirma en die sluit de domeinnaam af, dan bent u uw domeinnaam kwijt! De kans dat u hier iets aan zal kunnen veranderen is klein. Er is namelijk ook geen enkele instantie die u kan helpen.

Koopt u een domeinnaam met een officiële extensie dan kan u ook steeds veranderen van leverancier want deze domeinnamen zijn vrij transfereerbaar naar een andere registrar. Voor een .com.be is dit niet het geval want deze is in handen van 1 organisatie.

U heeft dus eigenlijk niets in handen, en als u op al uw communicatie deze domeinnaam vermeldt hebt, heeft u op bij een dispuut een groot probleem!

Wat u dus beter wél doet!

Laat u dus niet vangen en laat u steeds adviseren door uw webbouwer! Is uw gekozen domeinnaam niet meer beschikbaar, zoek dan een variant of kies een andere officiële extensie (zoals .eu, .com, .org, …) of zoek een interessante invalshoek (zoals .it voor informaticabedrijven).

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over de aankoop van een domeinnaam, hosting of nieuwe website, contacteer ons snel voor een vrijblijvend gesprek! Wij geven u een degelijk advies waar u later geen spijt van zal hebben.