Realisaties

Digitalisatie van het spel “Budget in Beeld”

Maatwerk
  • Online beheerssyteem voor inkomsten en uitgaven
  • SSL-certificaat garandeert privacy
  • Een digitale versie van het bestaand bordspel
  • PHP, CSS en Javascript

Het Centrum voor Algemeen Welzijn in Gent kwam bij ons met de vraag om het spelbord “Budget in Beeld” te digitaliseren. Aangezien wij niet vies zijn van een uitdaging namen we deze met beide handen aan. Rekening houdend met de doelgroep transformeerden we het spelbord naar de online versie waar privacy, gebruiksgemak en snelheid voorop stond.

blank

De uitgangspositie: duur spelbord en onhandig in gebruik

Het CAW in Gent begeleidt en ondersteunt o.a. mensen in armoede. Het ontwikkelde daarvoor een methode een manier om te kunnen zien wat hun budgetsituatie is: met magneetkaartjes worden inkomsten (leefloon, alimentatie, uitkeringen, …) en uitgaven (eten en drinken, nutsvoorzieningen, kosten voor de kindjes, …) op een kalenderweergave geplaatst. Hierdoor ziet de cliënt direct waar hun uitgavenpatroon moet worden aangepast.

blank

Omdat het produceren van één spelbord honderden euro’s kost, zijn er weinig borden in omloop. Hierdoor kunnen weinig mensen gelijktijdig geholpen worden. Daar bovenop is het ook vervelend dat op het einde van een begeleidingssessie niet eenvoudig kan bijgehouden worden wat de huidige layout van het maandbudget is. Een digitale versie is hiervoor dan ook een ideale oplossing, en daarvoor werd bij Trivali aangeklopt.

Brainstorm, wireframes en design

Uit de briefings werd duidelijk waaraan we veel aandacht moeten besteden:

  • Het spel moet zo eenvoudig mogelijk zijn: de doelgroep bestaat voornamelijk uit mensen zonder diploma of mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.
  • De huidige situatie van het spelbord moet opgeslagen en ingeladen kunnen worden.
  • Omdat er gewerkt wordt met kwetsbare mensen en hun financiële gegevens, is privacy bijzonder belangrijk: hoe minder persoonsgegevens we bijhouden, hoe beter.
  • Bij voorkeur worden er zo weinig mogelijk wederkerende uitgaven gemaakt om het spel online te houden, zoals abonnementen voor communicatie via mail of SMS.

We gingen met het team aan de slag en brainstormden hoe we het spel konden digitaliseren: we maakten een proof of concept, testten enkele technologieën uit, tekenden de wireframes uit en presenteerden onze voorstellen aan de klant. Na hun acceptatie gingen we hiermee aan de slag en boden we hen de eerste versie van het digitale spel aan.

Na enkele weken programmatie en goedkeuring door de klant werd het spel online geplaatst op www.budgetinbeeld.be.

Privacy als belangrijkste aandachtspunt

Hét belangrijkste aandachtspunt om het vertrouwen van de gebruikers te krijgen, is ervoor te zorgen dat er de financiële situatie van de client niet gelinkt kon worden aan een persoon. Hierdoor moesten we een oplossing bedenken om de status van het bord eenvoudig bij te houden en mochten we niet terugvallen op een gsm-nummer of e-mailadres. Dit was toch niet bruikbaar, want niet elke cliënt heeft e-mail of een GSM én het CAW zou steeds met communicatiekosten blijven zitten.

unieke-code

Daarom bedachten we een eenvoudig, doch briljant, systeem met unieke codes die willekeurig opgebouwd worden en dus op geen enkele manier gelinkt kunnen worden. Bij het openen van het spelbord ziet die gebruiker een unieke code waarmee op elk moment en op elk toestel het spelbord terug ingeladen kan worden. Wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd met de server en gekoppeld aan deze code. De gebruiker (of budgetbegeleider) hoeft enkel deze code te onthouden.

Door geen externe trackers of script van externe bronnen in te laden, wordt ook hier de privacy gerespecteerd.

Gebruiksgemak en toegankelijkheid

Het gebruiksgemak en toegankelijkheid (denk aan anderstaligen en ongeletterden) hebben we geoptimaliseerd door te werken met drag en drop voor de kaartjes, duidelijke kleuren en icoontjes en waar mogelijk tekst weg te laten.

Door de layout van het originele spelbord (waar de klant niet van wilde afwijken) is de tool niet optimaal bruikbaar op smartphone. Omdat er vooral gewerkt wordt bij consultaties met een computer, was dit voor de klant geen breekpunt.

blank

Maatwerk is ons vak

Ons team van PHP-developers maakt software en platformen op maat. Het was dan ook een leuke opdracht waar we eens onze tanden konden inzetten. De focus lag niet op verkopen of communicatie, maar op het spelelement, gebruiksgemak en privacy.

En natuurlijk kijken we uit om nog zo’n leuke en uitdagende projecten aan te vatten. Doen we het jouwe?

Onze expertise nodig?

Contacteer ons voor een afspraak. De koffie zal klaarstaan. ☕

blank

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.