Blog

Drupal 8 is er! Wat met mijn Drupal 6 of 7-site?

Deel deze pagina
Drupal 8

Op 19 november 2015 werd, na 4 jaar in ontwikkeling te zijn geweest, versie 8 van het Content Management Systeem (CMS) Drupal uitgebracht. Het heeft zo lang geduurd omdat bijna de volledige code herschreven werd om klaar te zijn voor de uitdagingen van vandaag én morgen. De focus lag daarbij op mobile first, veiligheid én snelheid.

Je hebt in de voorbije jaren geïnvesteerd in een Drupal 6 of 7-website, dus dan is de logische vraag of het nuttig en nodig is om over te stappen naar Drupal 8, én of dit een grote kost en tijd met zich mee zal brengen. Als we rekening houden met de afschrijfwaarde van een website op 4 jaar, dan lijkt het logisch dat je website vernieuwd wordt, maar om je te helpen bij je beslissing, som ik hieronder even een aantal voor- en nadelen op van het al dan niet overstappen naar de nieuwe versie.

Vijf redenen om over te stappen naar Drupal 8

  1. Je website is in de nieuwste technologie met focus op mobile first en snelheid. Je website is dus klaar om optimaal bekeken te worden op alle toestellen (telefoon en tablet) en niet alleen op een gewoon laptopscherm. Wist je trouwens dat Google rekening houdt met snelheid én mobiele toegankelijkheid om je site te scoren? Beter is dus hoger in de ranking!
  2. Je site wordt een stuk veiliger. Het internet blijft een gevaarlijke plaats en hackers staan altijd klaar om toe te slaan. Met een CMS dat volledig herschreven is, zit je gebeiteld voor de komende jaren! De Drupal-community onderhoudt trouwens enkel de huidige en de voorgaande versie. Drupal 6-support komt 3 maand na de lancering van Drupal 8 te vervallen en veiligheidsproblemen worden niet meer opgelost.
  3. Herwerk je website en trek nieuwe klanten aan. De manier waarop mensen op het internet surfen is in de voorbije jaren grondig veranderd! Surfers zijn constant op zoek naar informatie om beslissingen te nemen rond aankoopgedrag. Het is daarom heel belangrijk om de juiste focus te hebben op je website om die bezoekers aan te trekken, te houden én te overhalen om bij jou iets aan te kopen of een dienst af te nemen.
  4. Een website kan er soms snel gedateerd uitzien, ook al is dit niet het geval. Toch zijn veel surfers daar gevoelig voor. Geef daarom je site én je imago een boost met een nieuwe layout in de nieuwste technologie.
  5. En als laatste kan je website er weer voor jaren tegen. Aanpassingen aan je website zijn eenvoudiger en goedkoper door te voeren. Daarnaast werken weinig IT’ers in verouderde technologie en staan soms weigerachtig tegenover het aanpassen aan je site. Iemand vinden om je site aan te passen kan dus lastig worden.

Drie redenen om (nog even) bij Drupal 6 te blijven

Eerst wil ik even aangeven dat ik (op korte tot middellange) termijn zeker voorstander ben van het overstappen naar een nieuwere Drupal-versie. Er zijn echter een aantal goede redenen om toch nog (even) bij Drupal 6 te blijven.

  1. De kostprijs. We moeten er eerlijk over zijn: een nieuwe site kost geld. Heb je niet direct de middelen voorhanden om de site te vernieuwen, dan is dit een valabele reden. Echter, op korte tot middellange termijn zal het eens nodig worden, dus voorzie het alleszins in de budgetten van 2016.
  2. Drupal 6 is een matuur product. Het CMS bestaat nu toch al een 7-tal jaar en de grootste veiligheidsproblemen zijn in de voorbije jaren opgelost. De kans dat er nog grote beveiligheidsproblemen ontdekt worden, is hierdoor wat kleiner geworden (maar zeker niet onbestaande!)
  3. Nog niet alle nieuwe modules staan op punt, maar het is trouwens zo dat niet alle modules die in Drupal 6 bestonden, zullen overgezet worden naar Drupal 8. Bekijk dus zeker of er een opvolger komt, en indien niet, kijk op welke manier de functionaliteit via een andere module geïmiteerd kunnen worden (of denk even na of deze functionaliteit na al die jaren nog relevant is).

En wat met een Drupal 7-website?

Als je momenteel een Drupal 7-website hebt, dan is het antwoord heel eenvoudig: blijf momenteel nog bij je bestaande website en bouw deze gerust nog even verder uit. Drupal 9 zal ten vroegste binnen 4 jaar uitgebracht worden, dus er is nog tijd voldoende om in Drupal 7 verder te ontwikkelen.

Specifieke vragen of je Drupal-website?

Heb je specifieke vragen over je huidige Drupal-website of je wil een nieuwe website opstarten in Drupal 7 of 8, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.