Blog

Is een .com.be domeinnaam een goed idee?

Deel deze pagina
Dns Belgium

De laatste weken kregen we twee mails binnen van “register.com.be”, de zogenaamde organisatie die de domeinextensie .com.be beheert. Koop je zo’n domeinnaam, dan hebt je in feite niets in handen.

Men promoot de extensie als een mogelijkheid als de .be extensie van jouw domeinnaam niet meer beschikbaar is. In plaats van jouwbedrijf.be koopt je dan jouwbedrijf.com.be waarvoor je 29 EUR / jaar betaalt.

Domein naam

Hoe zit dat dan?

Mocht je reeds een domeinnaam hebben, dan is dit vermoedelijk www.jouwbedrijf.be waar je gratis subdomeinen aan kan toevoegen zoals shop.jouwbedrijf.be of extranet.jouwbedrijf.be. Als je de registratie van www.jouwbedrijf.be stopzet, dan zijn ook alle subdomeinen verdwenen. Je betaalt dus enkel voor het “hoofddomein” en krijgt er de rest automatisch bij. Eigenlijk koop je dus enkel het recht tot het gebruiken van een subdomein van www.com.be, aangekocht door een zekere mr. Orak uit Sint-Niklaas (je kan dit controleren op www.dns.be).

Laat je dus niet vangen aan deze nieuwe extensie: deze bestaat enkel virtueel en bied je geen garantie dat je jouw geld (én domeinnaam) niet kwijt bent. Je bent ook geen eigenaar van deze domeinnaam en kan deze moeilijk claimen als er een probleem is.

De illusie doorprikt!

Er worden dus enkel gratis subdomeinen van www.com.be verkocht aan 29 EUR per jaar. Als de “organisatie” (een Limited naar Engels recht trouwens) een dispuut zou hebben met zijn hostingfirma en die sluit de domeinnaam af, dan ben je jouw domeinnaam kwijt! De kans dat je hier iets aan zal kunnen veranderen is klein. Er is namelijk ook geen enkele instantie die jou kan helpen.

Koop je een domeinnaam met een officiële extensie dan kan je ook steeds veranderen van leverancier want deze domeinnamen zijn vrij transfereerbaar naar een andere registrar. Voor een .com.be is dit niet het geval want deze is in handen van 1 organisatie.

Je hebt dus eigenlijk niets in handen, en als je op al jouw communicatie deze domeinnaam vermeldt hebt, heb je bij een dispuut een groot probleem!

Wat je dus beter wél doet!

Laat je dus niet vangen en laat je steeds adviseren door jouw webbouwer! Is jouw gekozen domeinnaam niet meer beschikbaar, zoek dan een variant of kies een andere officiële extensie (zoals .eu, .com, .org, …) of zoek een interessante invalshoek (zoals .it voor informaticabedrijven).

Meer informatie?

Wens je meer informatie over de aankoop van een domeinnaam, hosting of nieuwe website, contacteer ons snel voor een vrijblijvend gesprek! Wij geven jou een degelijk advies waar je later geen spijt van zal hebben.

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.