Trivali webdevelopment

Trivali ging naar DrupalCon 2016 in Dublin

Van 26 tot 29 september vormde Dublin voor het jaarlijks Europees congres “DrupalCon”, hét congres voor Drupal ontwikkelaars, webdesigners, beslissingsnemers en iedereen die werkt met Drupal. dit jaar waren er in totaal 1.787 aanwezigen (en werden er maar liefst 10.667 kopjes koffie gedronken). Wij konden natuurlijk niet ontbreken en in dit artikel besprekingen we enkele belangrijke nieuwe aanpassingen voor het content management system (CMS) Drupal.

DrupalCon 2016
Bron: dianaconnolly101

Focus op gebruiksvriendelijkheid

Tijdens de “Driesnote”, de jaarlijkse keynote van Dries Buytaert (oprichter van Drupal), werd veel gesproken over de gebruiksvriendelijkheid voor de webmasters. Tot en met Drupal 7 lag de focus voornamelijk op de programmeur, terwijl bij Drupal 8 de focus verschoven is naar de webmaster. Het moet steeds de bedoeling zijn om met zo weinig mogelijk uitleg, zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. Een mooi voorbeeld hiervan is de “inline editing”: de webmaster hoeft niet meer naar een andere pagina om de titel of body te wijzigen, maar kan dit rechstreeks uitvoeren aan de voorkant van de site, waardoor hij direct ziet welke invloed de wijziging heeft op de layout van de site.
Deze verschuiving naar gebruiksvriendelijkheid komt ook terug in de modules die we hieronder bespreken. Alles om het de webmaster zo eenvoudig mogelijk te maken om zo mooi mogelijke én functionele websites te maken en te onderhouden.

DrupalCon 2016
Bron: pdjohnson

Paragraphs

De Paragraphs module is bedoeld om websites meer flexibel te maken door een alternatieve manier om inhoud toe te voegen aan een pagina te bieden. In plaats van één groot tekstvak (body) met een bijhorende editor kan je met Paragraphs diverse stukken inhoud toevoegen.
Zo kan je eenvoudiger een stuk tekst, een slider, nog een stuk tekst (in 2 kolommen), fotogalerij, tekst, enz … combineren tot één pagina.
Wij vinden dit een belangrijke module omdat het de webmaster meer mogelijkheden geeft om de site afwisselender te maken waardoor die minder statisch overkomt. De webontwikkelaar definieert de paragrafen, en de webmaster kan aan de slag.

Deze module is beschikbaar voor Drupal 7 & Drupal 8.

De nieuwe Drupal Commerce voor Drupal 8

Op DrupalCon werd de eerste bèta versie van Drupal Commerce voor Drupal 8 voorgesteld. Tot voor kort moest webshops nog gemaakt worden in Drupal 7 omdat er voor Drupal 8 nog geen stabiele module beschikbaar was, maar dit is nu verleden tijd! Op dit moment is Drupal Commerce nog in bèta, waardoor er hier en daar nog bugs te voorschijn kunnen komen, maar het product is stabiel genoeg om een webshop-implementatie te starten.

Focus op User Experience (UX) voor de webmaster

Eén van de grote verbeteringen is de focus op de User Experience voor de webmasters. Een mooi voorbeeld hiervan is de ingave van de productvariaties (kleur, maat, grootte, …): In Drupal 7 moest dit op 2 verschillende plaatsen beheerd worden en was dit altijd een uitdaging om uitgelegd te krijgen aan klanten. In Drupal 8 zit dit mooi samen op 1 plaats. De achterliggende architectuur is hetzelfde gebleven, maar voor de gebruiker maakt dit een wereld van verschil!

In Drupal 7 moest je evidente zaken zoals “promoties of verzendmethodes” een aparte module downloaden en configureren. Dit is in de Drupal 8-versie allemaal standaard voorzien, waardoor Drupal Commerce eenvoudiger op te zetten is en sneller kan gegaan worden naar zaken die de webshop uniek maken voor de eindklant, met meer omzet tot gevolg!

Subtiele animaties voor meer user experience

Op verschillende websites/webshops zie je meer kleine animaties terugkomen om de gebruikerservaring op jouw website te verhogen. Denk maar eens aan een hamburger-icoon bij een responsive menu. Indien je klikt op dit icoon verschijnt er niet enkel de navigatie, maar kunnen we het hamburger-icoon ook laten animeren/transformeren naar een sluit-button (x). Deze kleine animaties maken jouw website niet alleen interactiever, maar ook gebruiksvriendelijker.
We sprokkelden natuurlijk nog veel meer tips en deze zullen we in onze nieuwe websites implementeren.

En hoe was Dublin zelf?

’s avonds doken we, na de sessies, nog even de hoofdstad in om de stad te leren kennen. Het nuttige aan het aangename koppelen heet dat. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, hieronder enkele sfeerbeelden.

DrupalCon Dublin
DrupalCon Dublin

Tot volgend jaar!

Ook volgend jaar zal Trivali terug van de partij zijn op DrupalCon Wenen. Uiteraard houden we je volgend jaar terug graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en updates van Drupal zodat ons team veel inspiratie opdoet om jouw website nog beter te maken!

DrupalCon 2016