Blog

Drupal 10 is er: kan ik nog verder met mijn Drupal 8 of 9?

Deel deze pagina
Op 14 december 2022 staat de release van Drupal 10 gepland. Deze upgrade van Drupal 9 volgt tweeënhalf jaar na de release van Drupal 9 en 7 jaar na de release van Drupal 8. Drupal 10 bevat tal van nieuwe functionaliteiten. De focus lag in deze versie op het verhogen van de gebruikerservaring voor de webmasters en het versnellen van de website. Deze versie is geen “big bang” maar een evolutie in de steeds sneller veranderende wereld van het internet.

Wat is er nieuw in Drupal 10?

Claro beheersthema

Het nieuwe Claro beheersthema wordt de standaard en vervangt het oude thema dat in 2009 voor Drupal 7 werd ontworpen, en dus tot nu werd geïnstalleerd. Dit nieuwe thema is lichter van kleur, heeft grotere knoppen en een duidelijkere structuur waardoor het voor bestaande en nieuwe webmasters intiuitiever in gebruik is.

CKEditor 5 voor een betere gebruikerservaring voor de webmaster

Deze nieuwe editor heeft een nieuwe, betere UI en een verbeterde gebruikerservaring. De interface heeft een lichter, moderner ontwerp. Pictogrammen, werkbalk items, interface kleuren en het thema werden verbeterd voor een betere ervaring.

Met de nieuwe versie is het invoegen, stylen en aanpassen van tabellen uiterst eenvoudig, snel en efficiënt. Geen popups meer, geen langdurige handelingen, perfect voor een snelle bewerkingsomgeving, zoals je al gewoon bent vanuit Word.

Links worden nu toegevoegd via een ballonpaneel, zodat je snel de URL van de link kan zien en beheren. Ook hier geen zware popups, maar snelheid en efficiëntie!

Technische verbeteringen

Omdat snelheid op het internet super belangrijk is, zijn er een aantal technische verbeteringen doorgevoerd:

  • Bepaalde jQuery code werd vervangen door snellere Javascript componenten
  • Weinig gebruikte modules worden niet meer automatisch meegeleverd en geinstalleerd
  • Symfony 6 vervangt Symfony 4 voor snellere rendering
  • PHP 8.1 is nu de minimale versie voor Drupal 10
drupal 10

Waarom is er nu al Drupal 10?

Drupal 9 is end-of-life in november 2023, want dat is het einde van de levensduur van enkele onderliggende technologieën (Symfony 4 en CKEditor 4) waar Drupal afhankelijk van is. Dit betekent dat site-eigenaren slechts 11 maanden de tijd hebben om hun sites te upgraden van Drupal 9 naar Drupal 10.

Drupal 10 volgt dus vrij snel na Drupal 9, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het gaat in de meeste gevallen eigenlijk over een vrij kleine upgrade als je de meeste standaardfunctionaliteiten en modules van Drupal gebruikt. Is er veel maatwerk aanwezig, dan moet de upgrade met iets meer voorzichtigheid aangepakt worden. Sowieso is het raadzaam om je agency aan te spreken om deze upgrade uit te voeren.

Wanneer moet ik upgraden naar Drupal 10?

Days
Hours
Minutes
Seconds

Heb je nu een Drupal 9 website, dan heb je tijd tot november 2023 om de upgrade uit te voeren. We raden aan om ten laatste in het tweede kwartaal van 2022 te starten met de voorbereiding om zeker op tijd te zijn tegen de EOL van Drupal 9. Na november 2023 worden er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht voor deze versie en is deze potentieel niet meer veilig.

Lees ook onze blogpost met de vier belangrijkste redenen om steeds de nieuwste updates op jouw website te installeren!

Wat als ik nog een Drupal 8 website heb?

Dan is jouw website nu al niet meer beveiligd tegen hackers. Sinds 2 november 2021 worden er namelijk geen beveiligingsupdates meer uitgebracht voor deze versie. Door het niet installeren mis je natuurlijk ook nieuwe functionaliteiten, snelheidsoptimalisaties en de nieuwste trends op het internet.

Om naar Drupal 10 te kunnen upgraden moet je altijd eerst naar Drupal 9.4 upgraden. Nood aan begeleiding? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek.

Wat met mijn bestaande Drupal 7 website?

Drupal 7 wordt nog tot november 2023 voorzien van beveiligingsupdates. Nieuwe functionaliteiten worden er echter al enige jaren niet meer toegevoegd. Daardoor zit je met een verouderde website die waarschijnlijk ook niet meer voldoet aan de huidige standaarden van het internet (smartphone-vriendelijk, zoekmachine-optimalisatie, social sharing, …) waardoor je potentiëel klanten en dus omzet misloopt.

Wij raden aan om per direct te starten met een traject om je website te vernieuwen.

Kan ik mijn Drupal 7 site upgraden naar Drupal 10?

Een upgrade van Drupal 7 naar Drupal 10 (of 8 of 9) is (meestal) technisch mogelijk maar wij raden dit niet aan. Jouw Drupal 7 website is al enige jaren oud en komt waarschijnlijk niet meer overeen met de visie, werking of uitstraling van jouw bedrijf.

Met een nieuwe website trek je nieuwe klanten aan. De manier waarop mensen op het internet surfen is in de voorbije jaren grondig veranderd! Surfers zijn constant op zoek naar informatie om beslissingen te nemen rond aankoopgedrag. Het is daarom heel belangrijk om de juiste focus te hebben op je website om die bezoekers aan te trekken, te houden én te overhalen om bij jou iets aan te kopen of een dienst af te nemen.

Werk daarom samen met een Digital Agency om jouw focus op het web duidelijk te formuleren en te beslissen hoe je hiermee moet omgaan om opnieuw aan te knopen met nieuwe bezoekers, extra omzet en dus meer winst.

Op zoek naar een Drupal specialist?​

Contacteer ons voor een afspraak. De koffie zal klaarstaan. ☕

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.