Upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 voor 2 november 2021

Op 2 november stopt de Drupal community de ondersteuning voor Drupal 8. Vanaf dan wordt Drupal 9 de enige versie die nog actief ondersteund wordt en beveiligingsupdates krijgt. Heb je nog een Drupal 7-site, dan heb je nog een jaartje respijt tot november 2022.

We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden hieronder opgelijst.

Ik heb een Drupal 8 website, wat zijn de gevolgen

Vanaf 2 november zullen er geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht voor deze versie. Je website zal ook na 2 november nog blijven werken maar indien er een lek wordt ontdekt, dan zal dit niet meer gedicht worden en wordt de kans groot dat je website gehackt kan worden.

Daarnaast biedt een upgrade naar Drupal 9 ook de garantie dat je website terug mee is met de nieuwste webtechnieken en komen er handige functionaliteiten ter beschikking zoals een foto-bibliotheek en nieuwe layoutmogelijkheden.


Gelukkig is een upgrade naar Drupal 9 geen onoverkomelijk probleem en houdt dit niet in dat je een nieuwe website moet laten ontwikkelen. Het is spijtig genoeg ook geen “druk op de knop” maar vraagt toch wat tests en technische aanpassingen langs de kant van de webontwikkelaar. Zo kunnen bepaalde modules niet meer ondersteund zijn in Drupal 9 en moet er eventueel wat code herschreven worden om mee te zijn met de nieuwste technieken.

Hoe gaan we te werk?

Onze Drupaldevelopers bij Trivali hebben een procedure ontwikkeld waarmee we alle sites kunnen upgraden.
Omdat de ene site al wat groter en complexer is, kunnen we echter niet op voorhand tot in detail inschatten hoeveel werk de upgrade zal zijn. We hanteren 1 tot 2 dagen voor een beperkte website en 3 of meer dagen voor een complexe website of webshop.

  • Je website wordt op onze ontwikkelomgeving geplaatst zodat tijdens het upgraden naar Drupal 9 de werking van de live-website niet onderbroken wordt.
  • We doen een grondige analyse van de gebruikte modules en de nodige code-wijzigingen.
  • Kleine wijzigingen voeren we direct uit en we proberen de website te upgraden.
  • Komen we grote problemen tegen waardoor de upgrade niet kan worden uitgevoerd, contacteren we je en doen we een voorstel hoe we verder gaan.
  • Zijn we klaar met onze lokale tests, dan bespreken we samen wanneer we de site kunnen upgraden.
  • Bij de upgrade nemen we natuurlijk een backup en doen we de nodige aanpassingen op uw live site. Hij zal dan kort offline zijn.
  • Na de upgrade doen we de nodige tests en is de site klaar voor gebruik en terug updatebaar binnen de versie 9 van Drupal. Eventuele problemen gerelateerd aan de upgrade worden nadien natuurlijk direct aangepakt zodat je klanten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Wat kost dit?

De analyse kost (eenmalig) 500 EUR excl BTW.

We overlopen de gebruikte modules en eventuele custom code, het gebruikte thema enz … en bezorgen je nadien een inschatting van de tijd die we nodig denken te hebben voor de upgrade. De upgrade gebeurt in regie.

Is deze upgrade inbegrepen in mijn onderhoudsabonnement

Deze upgrade is niet inbegrepen in het onderhoudsabonnement. Deze voorziet alleen in updates binnen de minorversie van Drupal (bv. versie 8). Na de upgrade naar Drupal 9 loopt het onderhoudsabonnement verder binnen de minor versie 9. Dit komt omdat wij bij het afsluiten van het abonnement niet kunnen inschatten welke nieuwe technieken gebruikt zullen worden in de volgende major versie van Drupal. We willen je als klant ook niet op extra kosten jagen zonder dat daar iets tegenover staat.


Ook de upgrade naar Drupal 10 is niet inbegrepen. Afgaand op de huidige informatie vanuit de Drupal Community gaan we ervan uit dat de upgrade naar Drupal 10 minder ingrijpend en dus eenvoudiger zal zijn dan van Drupal 8 naar 9.

Klaar voor de upgrade naar
Drupal 9?

Contacteer ons voor een afspraak. De koffie zal klaarstaan. ☕

blank