Drupal 10 is er: upgrade nu!

Op 14 december 2022 staat de release van Drupal 10 gepland. Deze upgrade van Drupal 9 volgt tweeënhalf jaar na de release van Drupal 9 en 7 jaar na de release van Drupal 8.

Ik heb een Drupal 8 of 9 website, wat zijn de gevolgen?

Drupal logo vertikaal

Vanaf 14 november 2022, en dit gedurende 6 maanden, zullen er enkel nog beveiligingsupdates worden uitgebracht voor Drupal 9.4. Oudere versies krijgen geen updates meer. 

Je website zal ook nog blijven werken maar indien er een beveiligingslek wordt ontdekt, dan zal dit niet meer gedicht worden en wordt de kans groot dat je website gehackt kan worden.

Daarnaast biedt een upgrade naar Drupal 9 ook de garantie dat je website terug mee is met de nieuwste webtechnieken en komen er handige functionaliteiten ter beschikking zoals een foto-bibliotheek en nieuwe layoutmogelijkheden.

 

Gelukkig is een upgrade naar Drupal 10 vanaf Drupal 8 of 9 geen onoverkomelijk probleem en houdt dit niet in dat je een nieuwe website moet laten ontwikkelen. Het is jammer genoeg ook geen “druk op de knop” maar vraagt toch wat tests en technische aanpassingen langs de kant van de webontwikkelaar. Zo kunnen bepaalde modules niet meer ondersteund zijn in Drupal 10 en moet er eventueel wat code herschreven worden om mee te zijn met de nieuwste technieken.

Heb je reeds een bestaande Drupal website?
Geen probleem! Wij bouwen ook verder aan bestaande Drupal websites.

Hoe gaan we te werk?

Onze Drupaldevelopers bij Trivali hebben een procedure ontwikkeld waarmee we normaalgezien alle Drupal 8 en 9 websites en webshop kunnen upgraden. Omdat de ene site al wat groter en complexer is, kunnen we echter niet op voorhand tot in detail inschatten hoeveel werk de upgrade zal zijn. We hanteren 1 tot 2 dagen voor een beperkte website en 3 of meer dagen voor een complexe website of webshop.

 • Je website wordt op onze ontwikkelomgeving geplaatst zodat tijdens het upgraden naar Drupal 10 de werking van de live-website niet onderbroken wordt.
 • We doen een grondige analyse van de gebruikte modules en de nodige code-wijzigingen.
 • Kleine wijzigingen voeren we direct uit en we proberen de website te upgraden.
 • Komen we grote problemen tegen waardoor de upgrade niet kan worden uitgevoerd, contacteren we je en doen we een voorstel hoe we verder gaan.
 • Zijn we klaar met onze lokale tests, dan bespreken we samen wanneer we de site kunnen upgraden.
 • Bij de upgrade nemen we natuurlijk een backup en doen we de nodige aanpassingen op uw live site. Hij zal dan kort offline zijn.
 • Na de upgrade doen we de nodige tests en is de site klaar voor gebruik en terug updatebaar binnen de versie 9 van Drupal. Eventuele problemen gerelateerd aan de upgrade worden nadien natuurlijk direct aangepakt zodat je klanten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.
blank

Wat kost dit?

De analyse kost (eenmalig) 720 EUR excl BTW.

We overlopen de gebruikte modules en eventuele custom code, het gebruikte thema enz … en bezorgen je nadien een inschatting van de tijd die we nodig denken te hebben voor de upgrade. De upgrade gebeurt in regie.

Wat is er nieuw in Drupal 10?

Drupal 10 bevat tal van nieuwe functionaliteiten. De focus lag in deze versie op het verhogen van de gebruikerservaring voor de webmasters en het versnellen van de website. Deze versie is geen “big bang” maar een evolutie in de steeds sneller veranderende wereld van het internet.

Claro beheersthema

Het nieuwe Claro beheersthema wordt de standaard en vervangt het oude thema dat in 2009 voor Drupal 7 werd ontworpen, en dus tot nu werd geïnstalleerd. Dit nieuwe thema is lichter van kleur, heeft grotere knoppen en een duidelijkere structuur waardoor het voor bestaande en nieuwe webmasters intiuitiever in gebruik is.

CKEditor 5 voor een betere gebruikerservaring voor de webmaster

Deze nieuwe editor heeft een nieuwe, betere UI en een verbeterde gebruikerservaring. De interface heeft een lichter, moderner ontwerp. Pictogrammen, werkbalk items, interface kleuren en het thema werden verbeterd voor een betere ervaring.

Technische verbeteringen

Omdat snelheid op het internet super belangrijk is, zijn er een aantal technische verbeteringen doorgevoerd:

 • Bepaalde jQuery code werd vervangen door snellere Javascript componenten
 • Weinig gebruikte modules worden niet meer automatisch meegeleverd en geinstalleerd
 • Symfony 6 vervangt Symfony 4 voor snellere rendering
 • PHP 8.1 is nu de minimale versie voor Drupal 10

Roland Verschaeve vertrouwde het onderhoud en uitbreiding van hun site en shop aan Trivali toe. Roland getuigt in deze videotestimonial over de positieve samenwerking met ons team

Wacht niet tot het te laat is

Wil jij nu een upgrade van uw Drupal website?

Klaar voor de upgrade naar
Drupal 10?

Contacteer ons voor een afspraak. De koffie zal klaarstaan. ☕

blank