Drupal 10 is er: upgrade nu!

Heeft u nog een Drupal 8 of Drupal 9 website, dan krijgt deze geen beveiligingsupdates meer en is hij vatbaar voor hacking.

Upgrade dus nu uw website of webshop naar Drupal 10 voor optimale beveiliging en de nieuwste functionaliteiten.

Wat zijn de gevolgen voor uw Drupal 8 of 9 website?

Uw Drupal 8 en 9 is onveilig en hackbaar

Sinds midden 2023 worden Drupal 8 en 9 niet meer ondersteund. Uw website zal ook nog blijven werken maar indien er een beveiligingslek wordt ontdekt, dan zal dit niet meer gedicht worden en wordt de kans groter dat uw website gehackt kan worden. Daardoor bent u niet in regel met de GDPR-wetgeving en riskeert u boetes tot 4% van uw jaaromzet.

Contrib modules krijgen wel nog updates, maar hier bestaat de kans dat een module nite meer geupdated kan worden omdat deze bepaalde nieuwe functionaliteten van Drupal 10 nodig heeft. Zo’n ongecontroleerde update kan uw website dus doen crashen.

Drupal logo vertikaal

Nieuwe functionaliteiten in Drupal 10

Daarnaast biedt een upgrade naar Drupal 10 ook de garantie dat uw site/shop terug mee is met de nieuwste webtechnieken en komen er handige functionaliteiten ter beschikking zoals een foto-bibliotheek en nieuwe layoutmogelijkheden.

Lees meer over de de vernieuwingen van Drupal 10 in onze blog “Wat is er nieuw in Drupal 10?

Wij upgraden uw site of shop!

Gelukkig is een upgrade naar Drupal 10 vanaf Drupal 8 of 9 geen onoverkomelijk probleem en houdt dit niet in dat u een nieuwe website moet laten ontwikkelen. Het is jammer genoeg ook geen “druk op de knop” maar vraagt toch wat tests en technische aanpassingen langs de kant van de webontwikkelaar. Zo kunnen bepaalde modules niet meer ondersteund zijn in Drupal 10 en moet er eventueel wat code herschreven worden om mee te zijn met de nieuwste technieken.

Wij zijn de specialist die u nodig heeft

Bij Trivali zijn we Drupal specialisten en zijn we vertrouwd met de upgrade naar Drupal 10. Hebt u geen webmaster met de nodige kennis? Schakel dan Trivali in om de upgrade uit te voeren en weer enkele jaren van investering in uw site/shop te genieten.

Hoe gaan we te werk?

Onze Drupaldevelopers bij Trivali hebben een procedure ontwikkeld waarmee we normaalgezien alle Drupal 8 en 9 websites en webshop kunnen upgraden.

Omdat de ene site al wat groter en complexer is dan de andere, voeren we eerst een analyse uit van de as-is situatie om beter te kunnen inschatten hoeveel tijd we moeten voorzien voor de upgrade.

We hanteren ± 2 dagen voor een beperkte website en 3 of meer dagen voor een complexe website of webshop.

blank

1. Analyse as-is situatie

 • We analyseren de gebruikte modules, thema, custom code en configuratie van uw bestaande website en hosting en brengen de userflows in kaart.
 • We schatten de tijd in die we nodig denken te hebben voor de upgrade. Na goedkeuring van het budget gaan we verder.


Deze analyse van uw website kost eenmalig 800 EUR excl BTW.
De upgrade zelf wordt uitgevoerd in regie. U betaalt dus de werkelijk gepresteerde uren.

2. Upgrade & bugfixing op onze development omgeving

 • Uw website wordt op onze ontwikkelomgeving geplaatst zodat tijdens het upgraden naar Drupal 10 de werking van de live-website niet onderbroken wordt.
 • We upgraden lokaal en doen de nodige fixes waar nodig.
 • Mocht blijken dat door custom code van de vorige webbouwer de upgrade niet kan worden uitgevoerd, contacteren we u en doen we een voorstel hoe we verder gaan.

3. Testing & acceptatie door de klant

 • Zijn we klaar met onze lokale tests, dan geven we u de tijd om ook de nodige acceptatietests uit te voeren.
 • Na de acceptatie bespreken we wanneer we de live site zullen upgraden.

4. Livegang op Drupal 10

 • Bij de eigenlijke upgrade op live nemen we natuurlijk een backup en doen we de nodige aanpassingen op uw live site. Uw site zal dan kort offline zijn.
 • Na de upgrade testen we opnieuw en is de site klaar voor gebruik.
 • Onvoorziene problemen gerelateerd aan de upgrade worden nadien natuurlijk direct aangepakt zodat uw klanten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

5. Verdere ondersteuning

Na de livegang blijven we, indien gewenst, uw aanspreekpunt voor aanpassingen, uitbreidingen en beveiligingsupdates aan uw Drupal website. We ontwikelden hiervoor interessante service pakketten.

Roland Verschaeve vertrouwde het onderhoud en uitbreiding van hun site en shop aan Trivali toe. Roland getuigt in deze videotestimonial over de positieve samenwerking met ons team

Hebt u reeds een bestaande Drupal website?
Geen probleem! Wij bouwen ook verder aan bestaande Drupal websites.

Wat is er nieuw in Drupal 10?

Drupal 10 bevat tal van nieuwe functionaliteiten. De focus lag in deze versie op het verhogen van de gebruikerservaring voor de webmasters en het versnellen van de website. Deze versie is geen “big bang” maar een evolutie in de steeds sneller veranderende wereld van het internet.

Claro beheersthema

Het nieuwe Claro beheersthema wordt de standaard en vervangt het oude thema dat in 2009 voor Drupal 7 werd ontworpen, en dus tot nu werd geïnstalleerd. Dit nieuwe thema is lichter van kleur, heeft grotere knoppen en een duidelijkere structuur waardoor het voor bestaande en nieuwe webmasters intiuitiever in gebruik is.

CKEditor 5 voor een betere gebruikerservaring voor de webmaster

Deze nieuwe editor heeft een nieuwe, betere UI en een verbeterde gebruikerservaring. De interface heeft een lichter, moderner ontwerp. Pictogrammen, werkbalk items, interface kleuren en het thema werden verbeterd voor een betere ervaring.

Technische verbeteringen

Omdat snelheid op het internet super belangrijk is, zijn er een aantal technische verbeteringen doorgevoerd:

 • Bepaalde jQuery code werd vervangen door snellere Javascript componenten
 • Weinig gebruikte modules worden niet meer automatisch meegeleverd en geinstalleerd
 • Symfony 6 vervangt Symfony 4 voor snellere rendering
 • PHP 8.1 is nu de minimale versie voor Drupal 10

Wacht niet tot het te laat is

Wilt u nu een upgrade van uw Drupal website?

Klaar voor de upgrade naar
Drupal 10?

Contacteer ons voor een afspraak. De koffie zal klaarstaan. ☕

blank