blank
Blog

Drupal 7 end-of-life januari 2025

Deel deze pagina

Het is officieel aangekondigd. Drupal 7  komt aan zijn einde. Na de einddatum (eindelijk) te finaliseren, hebben gebruikers nog een jaar tijd om hun Drupal website te updaten. Maar is Drupal deze keer écht zeker van deze end-of-life, en wat veranderd er voor jou als gebruiker?

Drupal 7 end-of-life

In februari 2022 werd aangekondigd dat Drupal 7 end-of-life was op 1 november 2023.
Inmiddels werd de boodschap aangepast, en zal Drupal 7 zijn einde kennen in januari 2025. Drupal zal deze einddatum niet meer veranderen. Drupal 7 bestaat al 10 jaar, inmiddels zijn Drupal 8, 9 en 10 uitgerold en bleef Drupal 7 stevig staan. Maar nu maken ze hier een einde aan. 

Dit wil zeggen dat er nog een jaar tijd is om jouw Drupal 7 website te updaten naar Drupal 10.

blank

Drupal 8 en 9

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je niet naar een Drupal 8 of 9 kan overschakelen? Waarom moet het direct naar Drupal 10? Er is een heel simpel antwoord voor. De code van Drupal 7 is compleet anders dan Drupal 8 en hoger. Daarom kan je niet zomaar updaten en is het beter om een nieuwe website te laten maken in Drupal 10.

Een andere reden waarom je niet kan updaten naar Drupal 8 en 9, is omdat deze al end-of-life zijn. Voor Drupal 8 was dit eind 2021. En voor Drupal 9 was dit in November 2023.

Maar, als je een Drupal 8 website hebt, is de update naar Drupal 9 en vanaf nu naar Drupal 10 veel eenvoudiger geworden. Iets wat je dus niet kan met Drupal 7.

Veiligheidsredenen

Dit is echt de allerlaatste verlenging die gemaakt is door het Drupal Security Team. En wat wil dit dan zeggen voor jouw Drupal 7 website? We sommen het even op.

  • Er zal geen ondersteuning of beveiligingsadvies meer aangeboden worden door het Drupal Security Team.
  • Beveiligingsproblemen kunnen openbaar worden gemaakt.
  • Alle Drupal 7-compatibele releases op projectpagina’s worden gemarkeerd als niet ondersteund.
  • Sommige functionaliteiten voor Drupal 7 zal niet meer werken omdat de onderliggende infrastructuur zal worden verwijderd.
  • Externe kwetsbaarheidsscans zullen Drupal 7 als onveilig markeren.
 

Je moet ook weten, als je site niet geüpdatet is, en de website wordt gehackt waarbij persoonsgegevens zijn vrijgemaakt, dat dit boetes tot gevolg kan hebben. Dit is een gevolg van de GDPR-wetgeving.

Als je nog steeds een Drupal 7 website onderhoudt, raden wij ten sterkste aan over te schakelen naar een Drupal 10 website. Maak hier je afspraak met onze Drupal specialist.

 

blank

 

Kristof Vercruyssen is zaakvoerder en digitaal strateeg bij Trivali Digital Agency. Als Digital Agency zijn we experten in het bedenken van succesvolle digitale strategieën en het bouwen en onderhouden van performante, gebruiksvriendelijke en innovatieve websites en webshops die jouw onderneming doen groeien! Contacteer ons.

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.