Blog

Drupal 8: onze eerste ervaringen

Deel deze pagina
Drupal 8

Op maandag 7 december 2015 lanceerden we een eerste site in Drupal 8: www.kmheffing.be. Omdat Drupal 8 op 19 november werd gelanceerd, was deze kleine campagnesite een mooie testcase om de nieuwe versie te leren kennen.

Hieronder gaan we enkel in op de functionaliteiten van Drupal 8. Een technische blogpost volgt later.

Over www.kmheffing.be

De campagnewebsite www.kmheffing.be van Transport en Logistiek Vlaanderen biedt leden en niet-leden een handige oplossing voor de volledige afwikkeling van de kilometerheffing die vanaf 1 april 2016 ingevoerd wordt op de Belgische wegen. De kilomterheffing is een heffing voor vrachtwagens op bepaalde hoofd- en snelwegen.

Diverse spelers in de transportsector bieden een abonnementssysteem met pay-and-go aan waarbij de transporteurs op voorhand een bedrag op een rekening stort waarna de gereden kilometers afgerekend worden. Het systeem van TLV is daar een uitzondering op waarbij de transporteur achteraf via domiciliëring betaalt. Op deze campagnesite wordt dit systeem haarfijn uitgelegd en de transporteur aangemoedigd om zich voor dit systeem te registreren.

KM Heffing

Drupal 8: veel functionaliteiten in core

Deze campagnesite is een ééntalige Drupal 8-website met een beperkt aantal extra modules. Het viel ons direct op dat er redelijk wat benodigde modules rechtstreeks in core zitten, waardoor het eenvoudig is om een site op te zetten zonder extra’s te moeten installeren. Hieronder een overzichtje:

  • Views: alle lijsten (inhoud, gebruikerslijst, blokken, bestandslijst, …) zijn nu views! Hierdoor kunnen deze lijstjes eenvoudig aangepast worden, waar er vroeger extra modules nodig waren. De manier van werken is weinig veranderd, waardoor je er snel mee weg zal zijn.
  • Extra veldtypes in de Field-API, zoals e-mail, link, telefoon en diverse referenties (gebruikers, bestanden, inhoud, …)
  • CKEditor: vroeger moest je hiervoor extra modules installeren en libraries downloaden, maar nu kan je met enkele klikken al een volledige tekst-editor inschakelen. Een mooie vooruitgang!
  • jQuery 2.1 als standaard, waardoor Drupal weer helemaal mee is met deze schitterende library.

Hier en daar nog wat werk aan de winkel

Daarnaast vielen ons een aantal zaken op waar nog wat werk aan is. In eerste instantie viel op dat de online informatie nog redelijk beperkt is. We vonden een aantal tutorials, maar de meeste zijn al een paar maanden tot een jaar oud. Recente informatie is nog maar karig, waardoor toch wat technische kennis en wat geduld nodig is om niet-standaard zaken uit te voeren.

Verder pretendeert Drupal om volledig responsive te zijn, maar is het wel spijtig dat er geen standaard framework wordt voorzien om effectief responsive websites te bouwen. De responsive waarvan sprake gaat over de beheersschermen en –menu alsook enkele handige modules voor breakpoints en responsive images. We moesten dus nog een apart theme aanmaken (op basis van Classy) en Bootstrap inbouwen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal schoonheidsfoutjes zoals onvolledige vertalingen, kleine interface-foutjes bij het te snel tabben in de Field UI en staat het beheersmenu steeds volledig opengeklapt boven de admin-schermen.

Onze eerste indruk is echter (hoe kan het ook anders?!) positief. Als er nog een aantal extra modules gemigreerd geraken naar Drupal 8, dan kunnen ook de grotere sites een upgrade krijgen.

Bezoek onze eerste Drupal 8-website op www.kmheffing.be

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.