Blog

DrupalCon 2022 Prague: een leerrijke ervaring in een wereldstad

Deel deze pagina
Dit jaar vond de jaarlijkse conventie van DrupalCon Europe plaats in Praag. Ook deze editie waren we met Trivali van de partij! Mathias en ik (Simon) kregen de kans om 3 dagen lang de laatste nieuwigheden rondom Drupal te ontdekken. Naast de vele leerrijke en interessante sessies hadden we natuurlijk ook de kans deze prachtige historische stad te verkennen. Het was een unieke en leerrijke ervaring.

De vaste waarde elke DrupalCon: de Driesnote

Elk jaar opnieuw is er een Driesnote, dit is een presentatie waarbij Dries Buytaert (oprichter van Drupal) zijn visie van Drupal in de kijker zet, dit jaar ging het over de nieuwe versie van Drupal die net om de hoek staat, Drupal 10! Daarnaast ging het ook vooral over de privacy en veiligheid op het internet en hoe Drupal hier bij kan helpen. Het was een heel leerrijke presentatie en een voorbode waar dit DrupalCon vooral over ging: Drupal 10.

blank

Drupal 10 is op komst!

Hét hot topic deze editie was dus Drupal 10. De nieuwste versie van Drupal wordt nog steeds verwacht klaar te zijn in december dit jaar. Dat brengt natuurlijk heel wat nieuwigheden en verbeteringen met zich mee! Zo zal de upgrade van 9 naar 10 heel wat makkelijker verlopen dan de laatste upgrade van 8 naar 9. Drupal 9 zal daarnaast ook nog een jaar lang ondersteund worden. Met andere woorden, er is nog genoeg tijd voorzien om deze upgrade uit te voeren.

Nieuw beheerders thema en CKEditor 5 staan klaar

De nieuwe versie van Drupal is ook vooral gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring voor beheerders en sitebuilders. De twee belangrijkste zaken om mee te nemen hierover zijn het nieuwe beheerders thema en CKEditor 5.  

Er staat dus een nieuw en vooral gemoderniseerd beheerders thema klaar in de rangen. De back-end van D10 zal een nieuwe look-and-feel hebben en heel wat gebruiksvriendelijk zijn.

Naast het nieuwe uiterlijk zal ook de upgrade van CKEditor 4 naar 5 voor een betere editor ervaring zorgen, CKEditor is namelijk de standaard tekstverwerker die Drupal gebruikt. De tekstverwerker is volledig opnieuw heruitgevonden en zal heel wat verbeteringen met zich meebrengen, zowel op vlak van snelheid, tools als gebruiksvriendelijkheid.

Door het nieuwe thema en CKEditor 5 zal Drupal helemaal terug mee zijn met zijn tijd!

blank

Verbeteren en versnellen van een website

Drupal 10 was een veelbesproken iets, maar dat was natuurlijk niet alles. Er waren ook heel wat interessante sessies rond het verbeteren en versnellen van een website. Een goed voorbeeld hiervan was een sessie rondom ‘image optimisation’. Daar waren enkele interessante tips en tricks om afbeeldingen beter te verwerken en zo jouw site te versnellen. Deze nieuwe kennis kan ik dan ook meteen toepassen voor onze bestaande en nieuwe sites!

Leuke nieuwe modules en functionaliteiten

Ook waren er enkele leuke sessies rondom nieuwe modules. Kennismaken met enkele nieuwe modules is heel interessant voor ons maar ook voor onze klanten, op deze manier kunnen we makkelijker en sneller nieuwe functionaliteiten aanbieden. Zo zijn enkele modules rondom het bewerken en plaatsen van afbeeldingen of betere manieren voor het opmaken van content leuke voorbeelden.

blank

Bestaande kennis moet natuurlijk ook opgefrist worden!

Naast nieuwe modules is het soms ook interessant om sessies bij te wonen rond bestaande modules die we al gebruiken. Zo zijn we steeds mee met de laatste nieuwigheden, ook zijn er vaak enkele tips om deze module beter of anders te gaan gebruiken. 

Er was onder andere een leuke sessie rond de ‘Search API’, deze module gebruiken we voor het zoeken naar informatie op jouw website. Hier heb ik heel wat interessante ideeën kunnen opdoen om de bestaande functionaliteiten op een net andere manier te gebruiken. Met enkele kleine aanpassingen kan een simpele zoekfunctie er al heel wat beter uitzien en krijg je een mini Google achtige ervaring.

blank

Tussen de sessies door Praag leren kennen

blank

Kort samengevat was het een heel leerrijke en leuke ervaring en zijn zowel Mathias als ik (Simon) heel dankbaar dat we deze ervaring hebben mogen meemaken. Een workation pur sang.

Er was heel wat interessants bij te leren rond Drupal, en eenmaal terug op kantoor moest dit natuurlijk ook allemaal gedocumenteerd worden. Zo konden we in Praag zelf nog genieten van een vleugje cultuur als er een beetje tijd vrij was doorheen de sessies! De planning stond namelijk goed vol.

Nu gaan we als echte Drupal developers weer volop in onze code duiken, met nieuwe inzichten en kennis om toe te passen voor huidige en nieuwe klanten!

Nog een kleine tip als je in Praag bent: zeker en vast een Trdelník gaan halen als je de kans hebt 😉!

Vraag uw gratis websiteanalyse aan!

Brengt uw website niet het rendement die u voor ogen had?
Blijft het aantal klanten op uw website achter?

Vraag dan nu uw gratis website analyse aan en onze expert Louis vertelt u in een 5-minuten video waar de grootste problemen zitten.