Artificiële Intelligentie is overal!
Teksten en afbeeldingen genereren kan vanaf nu vanuit Drupal zelf. Er zijn (experimentele) modules die koppelingen toevoegen met o.a. ChatGPT en Dall-E waardoor je snel nieuwe content kan maken voor je site.
Met AI Images Generator genereer je images vanuit Dall-E rechtstreeks in je site en met de ChatGPT Content Assistant schrijf je teksten in de teksteditor. Om de zoekervaring van je bezoekers te verbeteren, kan je Search API AI installeren om te koppelen met Pinecone, een externe tool waarmee je een custom chatbot kan maken die vragen beantwoordt met info uit jouw website.
Alhoewel Artificiele Intelligentie nog in zijn kinderschoenen staat, zorgen de meeste modules voor een leuke ervaring met veel potentiëel. AI-systemen worden alsmaar krachtiger en bieden een aantal voordelen. We blijven echter wel kritisch over de overvloed aan gegenereerde content die op het internet verschijnt.
Echter, we zijn wel fan om het te gebruiken voor generatie van dummy-teksten en -afbeeldingen in het ontwikkelproces. Volledige websites vullen met deze content gaan we momenteel nog niet doen :-).
Layoutbuilder in Drupal 10: eindelijk volwassen
Drupal is een hele krachtige open-source CMS tool. Jammer genoeg brengt deze grote kracht soms ook enige complexiteit met zich mee en is het niet altijd even simpel om bijvoorbeeld content te plaatsen op jouw website. Dankzij Layoutbuilder is het toevoegen van inhoud intuïtiever geworden dankzij de drag-and-drop interface. Het is een sterke visuele tool waarmee jouw pagina’s kan opbouwen en meteen een mooie kijk hebt hoe die er zullen uitzien. Met enkele klikken is het mogelijk om verschillende secties, blokken en content aan te maken op jouw website.
In Drupal 10 is de module volwassen en bestaan er ook heel wat extra modules die de functionaliteiten verder uitbreiden. Enkele grote voorbeelden hiervan zijn herbruikbare opmaak en herbruikbare stukken content. Ook wordt Layoutbuilder officiëel ondersteund door de Gin admin theme (die wij gebruiken in Drupal 10), wat resulteert in een vlottere en mooiere manier van werken.
Layoutbuilder wordt steeds meer in gebruik genomen en is zeker en vast een tool die we verder zullen opvolgen en testen. Het heeft ondertussen enkele grote voordelen en kan voor bepaalde projecten/websites te ideale tool zijn. Wel zijn er ook nog nadelen aan verbonden waardoor het (nog) niet de standaard manier van content ingave zal overnemen in Drupal.
Beveiliging blijft een prioriteit
Het internet is een gevaarlijke plaats met hackers, crackers en phishers. Daarom wil je vooral niet dat je website gehackt wordt en virussen verspreid of dat persoonlijke gegevens van je klanten te grabbel liggen.
Als je website niet geupdated wordt, is deze potentiëel kwetsbaar en zeer gevoelig voor aanvallen van buitenaf. De hoogste prioriteit op vlak van beveiliging blijft en is nog altijd dus het up-to-date houden van je website!
In onze blogpost “Updates uitvoeren? De 4 redenen waarom wel” zetten we nog even alle voordelen op een rijtje:
- Optimaal beveiligd zodat je site niet gehackt wordt
- Je houdt je website snel voor optimale prestaties
- Een snelle site scoort hoger in Google
- Eenvoudiger om vernieuwingen toe te voegen
Onderaan deze blogpost hebben we (voor de nerds) nog een lijst toegevoegd van enkele belangrijke security modules.
Wrap up
Alhoewel 2023 voor Drupal een overgangsjaar is (er werd geen nieuwe grote versie gelanceerd), was er toch vanalles spannends te beleven in DrupalCon Lille. NIet in het minst is Artificiële Intelligentie (AI) aan een ongeziene opmars bezig, ook andere Content Management Systemen zijn volop in ontwikkeling en elk systeem heeft z’n voor- en nadelen.
We leerden (maar wisten al uit ondervinding) dat Drupal steeds minder voor de kleinere projecten wordt gebruikt maar echt matuur is en voor grote projecten ingezet kan worden. Door de schaalbaarheid, open architectuur, focus op veiligheid en uitgebreide modulelijst is het een ideaal systeem om grotere platformen op te bouwen. Drupal blijft volop in ontwikkeling en krijgt de komende maanden nog een aantal leuke functionaliteiten bij. We kijken positief naar de toekomst!
Op zoek naar een agency die jouw Drupalproject kan bouwen? Neem snel even contact op. De koffie staat klaar!
Voor de nerds: interessante security modules
Naast deze security updates is het ook belangrijk om andere maatregelen te voorzien om mogelijke aanvallen af te slaan. Hiervoor zijn een aantal interessante modules ter beschikking die we graag aan je voorstellen (en die we ook implementeren bij onze klantsites):
Security Review
Automatiseert het testen op fouten die je website onveilig kan maken. (https://www.drupal.org/project/security_review)
Security Kit
Beperkt de risico’s van uitbuiting van verschillende kwetsbaarheden in je website. (https://www.drupal.org/project/seckit)
Password Policy
Biedt een manier om beperkingen op gebruikerswachtwoorden af te dwingen door beleidsregels voor wachtwoorden te definiëren zodat de kans op het hacken van accounts drastisch verminderd.
Login Security
Verbetert de beveiligingsopties bij het inloggen op je website.Deze module kan bijvoorbeeld het aantal ongeldige aanmeldpogingen beperken voordat accounts worden geblokkeerd of specifieke toegang weigeren per IP-adres, tijdelijk of permanent. (https://www.drupal.org/project/password_policy)
CAPTCHA/reCAPTCHA
Beveiligt formulieren op je website tegen spam en misbruik. (https://www.drupal.org/project/recaptcha)
DruBom
Deze module genereert een SBOM (= Sofware Bill of Materials) van jouw website. Dat is een transparante lijst met alle nodige informatie van alle componenten op jouw website. Zo kunnen we makkelijker zien of alles up-to-date is en is het makkelijker kwetsbare componenten te identificeren. Dit is zeker en vast een troef en handig hulpmiddel in een digitaal landschap dat steeds complexer en meer verbonden wordt. (https://www.drupal.org/project/drubom)